Opdrachtgever:Universidad Politécnica de Valencia, School of Architecture
Samenwerking:Eva Gonsalez, Elsa Voorsluijs
Plaats:Valencia, Spanje
Wanneer:2019
Thema:Water | klimaat | landgebruik, Ontwerpend onderzoek

Gastdocent klimaatadaptatie Valencia

In dit semester stond de wijk El Botànic in Valencia centraal. Deze stadsuitbreiding ligt direct ten westen van de historisch kern. In de wijk ligt de Botanische Tuin als groene, maar slecht toegankelijke oase. Aan de noordzijde van de wijk ligt het wijkoverstijgende Turia Park, een voormalige rivierbedding. In Valencia en Spanje is sprake van een toename aan hittestress, droogte of juist piekbuien in het najaar. Doel van dit semester was om studenten te laten onderzoeken en schetsen op welke wijze de wijk meer klimaatadaptief kan worden. Het uiteindelijk op te stellen ruimtelijke plan moest ook oplossingen bieden voor een betere toegankelijkheid van het (nieuwe) groen, meer ontmoetingsruimten en voor een ruimtelijk perspectief van de vele sleetse locaties in de wijk. Daarnaast hebben we ook gekeken naar processtappen en ‘eigenaarschap’ die nodig zijn om van een idee naar uitvoering te komen. Ik mocht als gastdocent de studenten begeleiden tijdens hun zoektocht en ontwerpen. Een interessante kruisbestuiving vond ook plaats op het vlak van hittestress en een tekort aan water. Thema’s waar de Spanjaarden al langer mee te kampen hebben. En die in Nederland aan actualiteit toenemen.